background Header image

Geschiedenis van Suiker Unie

In oktober 1899 richten 173 akkerbouwers in Zeeuwsch-Vlaanderen de Eerste Nederlandsche Coöperatie Beetwortelsuikerfabriek op te Sas van Gent. In 1900 wordt de eerste campagne gedraaid en betaalt de coöperatie de leden een betere prijs voor de suikerbieten. Goed voorbeeld doet goed volgen en zo verwerken in 1916 zeven coöperatieve suikerfabrieken de bieten van hun leden.
 

De eerste fusie tussen de drie coöperatieve suikerfabrikanten komt in 1947 tot stand met de Vereniging Coöperatieve Suikerfabrieken (VCS). Deze fuseert in 1966 met de overige nog zelfstandige coöperatieve suikerproducten. In 1970 komt dan de definitieve structuur van Suiker Unie tot stand. De oorspronkelijke coöperaties verdwijnen en de leden daarvan worden rechtstreeks lid van Suiker Unie.
 

De Europese suikerindustrie kent een marktordening met vaste productiequota. Omdat enerzijds de Europese Unie de marktordening afbouwt, en anderzijds de suikerfabrieken steeds efficiënter produceren, volgen er diverse sluitingen. In 2007 verstevigt Suiker Unie haar positie op de Europese markt door de overname van de suikerdivisie van CSM. In 2009 is de Duitse suikerfabriek Anklam overgenomen.

Bekijk hier een korte historische film:  
 

You have an old version of Adobe's Flash Player. Get the latest Flash player.