25 maart: Gratis digestaat voor omwonenden Dinteloord en Vierverlaten

16.3.2017

Tijdens de Landelijke Compostdag stelt Suiker Unie gratis digestaat beschikbaar. Omwonenden van de locaties Dinteloord en Vierverlaten zijn welkom om losse digestaat te halen. Dit digestaat is heel geschikt om uw tuin- en landbouwgrond te bemesten.
 

Zaterdag 25 maart van 09.00u tot 11.00u

 -   Suiker Unie Vierverlaten: nabij de biomassavergister
Fabriekslaan 12,  9745 AG Groningen
 -   Suiker Unie Dinteloord: parkeerterrein onderaan de dijk
Noordzeedijk 113, 4671 TL Dinteloord

Er zijn plastic zakken beschikbaar om zelf te vullen. Of kom met een aanhangwagentje en schep deze vol. Neem zelf uw schep mee!

Hoeveel digestaat kan ik per vierkante meter gebruiken?
(1 huishoud-emmer ≈ 10 Liter ≈ 6 kg digestaat)
Voor aanleg tuin/ moestuin:    3 kg/m²
Bomen en struiken:         1,5 kg/m²
Bloemperken en gazon:    1,5 kg/m²
 

Wat is digestaat van Suiker Unie?

Suiker Unie verwerkt suikerbieten tot suiker. Tijdens dit productieproces ontstaan reststromen, zoals pulp (geschikt voor diervoeding), aanhangende grond (geschikt voor wegen en dijken) en water (geschikt voor kas-verwarming).
Bietenpuntjes, bladeren en de pulp bevatten geen suiker, maar wel veel mineralen. Deze plantaardige reststromen worden in de biomassavergister omgezet tot groen gas en digestaat. Er gaan dus geen grondstoffen verloren. Dit digestaat is heel geschikt om landbouwgrond en tuingrond te bemesten. Het is een plantaardig alternatief voor kunstmest en vergelijkbaar met compost. Planten worden hiermee gevoed en worden beter bestand tegen ziektes.