Onthulling ’s werelds eerste compleet circulaire auto

6.7.2018

Vrijdag 6 juli werd Noah, ’s werelds eerste compleet circulaire auto, onthuld in het Cosun Innovation Center in Dinteloord. De tweepersoons auto, waarvan het chassis grotendeels gemaakt is van suiker en het carrosserie van vlas en biohars, is door een team van 22 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkeld.
 
De onthulling van Noah was tevens het startschot voor een tour langs diverse Europese steden. Het team TU/ecomotive wil het grote publiek kennis laten maken met de auto gemaakt van volledig recyclebaar materiaal. Het uiteindelijke doel van de studenten is om met de circulaire auto een bijdrage te leveren aan een verlaagde klimaatbelasting.

Suikerbiet ontleed
Suiker Unie is sponsor van Noah en wil met haar bijdrage nieuwe toepassingen met suiker stimuleren. “De suikerbiet ontleden we in een bioraffinaderij tot verschillende componenten, die weer grondstof zijn voor andere producten. En we staan nog maar aan het begin hiervan”, zegt Frank van Noord, director (VP) R&D and Sustainability bij Suiker Unie. “Wij geloven dat de toepassingen van suikercomponenten voor nu en in de toekomst legio zijn. En dat deze toepassingen ons een reeks van kwalitatieve en recyclebare producten opleveren die producten gemaakt met grondstoffen uit de petrochemie op termijn vervangen.”
 
Niet op de schroothoop
Anders dan bij veel auto's eindigt het TU-voertuig na verloop van tijd dan ook niet op de schroothoop. De wagen is volledig recyclebaar, gebruikte materialen krijgen een herbestemming. In een circulaire economie worden producten geproduceerd om deze later weer te kunnen recyclen en her te gebruiken. Met Noah tonen de TU-studenten aan dat dit niet alleen toekomstmuziek is, maar dat het vandaag al mogelijk is in complexe producten, zoals een auto.

Bekijk hier twee filmpjes die in de pers verschenen zijn na het evenement:
BN-De-Stem-(2).jpg

Omroep-Brabant-(2).jpg