Nieuw bulktransport op 100% eigen groen gas

14.2.2019

Sinds kort is het technisch mogelijk om vrachtwagens met gasmotoren 50 ton ‘treingewicht’ te laten transporteren. Deze trekkers, met een vermogen van 410 pk, bieden Suiker Unie de kans om haar bulktransporten verder te verduurzamen. Vier trucks zijn deze week voor het eerst de weg opgaan om klanten met suiker te bevoorraden.

Deze trekkers hebben acht gascilinders. Ze kunnen deze met biogas vullen bij de suikerfabrieken in Dinteloord en Vierverlaten. Suiker Unie is met 30 miljoen m3 per jaar de grootste groen-gasproducent van Nederland. Ze produceert dit gas in eigen biomassavergisters uit reststromen vanuit de suikerbiet.
De biogastrekkers hebben minimaal dezelfde soepele rijeigenschappen als een dieselmotor. Bovendien zijn ze stiller. De eerste reacties van de chauffeurs zijn dan ook zeer positief.

90% minder CO2-uitstoot
De 410 pk-gasmotor verlaagt de CO2-uitstoot ten opzichte van een traditionele dieselmotor met 90%. Dit betekent, bij een gebruikelijke kilometrage van 150.000 km per jaar, zo’n 160 ton CO2 per vrachtwagen.
Suiker Unie gaat de vier – drie van Scania en een van Iveco - biogastrucks uitgebreid testen. Het komende jaar worden de testresultaten geëvalueerd en bekijkt Suiker Unie de mogelijkheden om dit duurzame transport verder uit te breiden.

Foto-1-SU.JPG