Overname innovatieve start-ups

3.12.2018

Afgelopen juli reed hij door het Brabantse Dinteloord: Noah, ’s werelds meest circulaire auto. Grotendeels gemaakt van… suiker! De meest circulaire auto ter wereld is slechts één voorbeeld van de talloze innovatieve toepassingen die de suikerbiet kent. Onlangs nam Suiker Unie de innovatieve start up Green Protein B.V. over. Het Wageningse bedrijf ontwikkelde een proces om het eiwit RuBisCo uit groene bladeren te winnen. Dit hoogwaardige eiwit kan worden toegepast als voedingsingrediënt. 
 

Toenemende eiwitbehoefte
Paul Mesters, CEO van Suiker Unie, is verheugd over de overname: ‘De acquisitie van Green Protein is een bewijs van onze strategie om alle componenten van de suikerbiet optimaal te verwaarden. Hiermee spelen we tevens in op de toenemende vraag naar plantaardige eiwitten.’ De innovatiekracht van start ups is belangrijk, benadrukt Frank van Noord, directeur Innovation bij moederbedrijf Cosun. ‘In een steeds sneller veranderende wereld is vroegtijdige samenwerking met start ups cruciaal voor een productief innovatieklimaat.’
 

Blijvend innoveren
Om ook in de toekomst blijvend duurzaam en bio based te innoveren, treedt Cosun toe tot Icos Capital Fund III, een internationaal investeringsfonds voor start ups in de biochemie, agrofood en digitalisering in deze sectoren. Deelname betekent voor Suiker Unie en moederbedrijf Cosun state-of-the-art kennis, zicht op internationale ontwikkelingen en een groot internationaal netwerk van innovatieve ondernemers. Andere strategisch investeerders in het fonds zijn Nouryon (voorheen: AkzoNobel Specialty Chemicals) en de Zwitserse Bühler Group.