Suikerstroop nu ook Gegarandeerde Traditionele Specialiteit

15.1.2018

De Europese Commissie heeft vrijdag 12 januari jl.  bekend gemaakt dat het typische Nederlandse product Suikerstroop een beschermde status ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’(GTS) heeft gekregen. De bereidingswijze en smaak volgens Nederlandse traditie maakt suikerstroop uniek! Suikerstroop is van oudsher een bijproduct van de suikerraffinage. Het wordt verkregen uit het uit de stroperige vloeistof die overblijft bij de bereiding van suiker uit suikerbieten. In het begin van de 17e eeuw werd suikerstroop handmatig geproduceerd. Sinds 1908 wordt het fabrieksmatig gemaakt en sindsdien is de methode ongewijzigd.
 
De GTS is gegeven vanwege de traditionele productiemethode en samenstelling. Uniek is dat suikerstroop 100% uit bietsuiker is gemaakt. De stroop heeft een zoet-zoute smaak.
 
Suikerstroop wordt veel gebruikt in traditionele streek gerechten zoals Groningse kruidkoek, bruine bonen met appeltjes en Limburgse Zoervleisj (zuurvlees), Drentse Proemenkreuze en Zeeuwse Boterbabbelaars.
Basterdsuiker heeft al sinds 2013 de GTS status en nu  komt de Van Gilse Suikerstroop daar bij. In Nederland hebben verder Boerenkaas en de Hollandse Nieuwe deze beschermde status.