Groene energie

Cosun Beet Company en duurzaamheid zijn vrijwel synoniem aan elkaar. Cosun Beet Company is hard op weg om de groenste bietenverwerker van Europa te worden. De laatste jaren heeft Cosun Beet Company flink geïnvesteerd in duurzaamheidsinitiatieven en daar is groene energie een belangrijk onderdeel van. Cosun Beet Company is op dit moment één van de grootste groengasproducenten van Nederland.

Groen gas

Bij de verwerking van suikerbieten ontstaan reststromen zoals perspulp, bietenpuntjes, bladresten en melasse. Deze reststromen worden vergist en leveren energie op. Bij vergisting wordt biogas geproduceerd en blijven alle waardevolle mineralen in het restmateriaal, het digestaat aanwezig. Het digestaat wordt in de landbouw als meststof afgezet, waardoor een mineralenkringloop wordt gesloten. Dit is goed voor het behoud van een gezonde bodem en een mooi voorbeeld van het lokaal sluiten van kringlopen via een circulair proces. Elke installatie verwerkt jaarlijks ruim 100.000 ton plantaardig restmateriaal. Deze plantaardige grondstoffen zijn voor het grootste deel afkomstig uit het eigen proces.

Daarnaast beschikken beide suikerfabrieken (Dinteloord en Vierverlaten) over methaanreactoren die het vervuilde waswater reinigen en er tegelijkertijd biogas van maken.

 

Het geproduceerde biogas wordt opgewerkt naar groen gas. Wanneer alle installaties op volle capaciteit draaien, levert Cosun Beet Company per jaar ruim 25 miljoen kubieke meter (dat staat gelijk aan het jaarverbruik van 20.000 huishoudens) groen gas aan het net. Van de 25 miljoen kuub groen gas wordt ca. 8 miljoen benut door onze eigen fabrieken als vervanging van aardgas. Hierdoor besparen onze fabrieken ca 10% aardgas per jaar. In Nederland is Cosun Beet Company één van de grootste producenten van groen gas.

Windenergie

Op het terrein van Cosun Beet Company in Dinteloord staan 4 windturbines. Deze windturbines zijn eigendom van Pure Energie, die ze ook exploiteert. De jaarlijkse opgewekte duurzame energie is meer dan 31.000.000 kWh, die wordt geleverd aan het openbare net. Deze hoeveelheid is te vergelijken met het jaarverbruik van ruim 10.000 huishoudens. Tevens wordt het verbruik aan elektrische energie van het hoofdkantoor van Cosun Beet Company afgedekt. Klik hier voor meer informatie over groene energie.

Zonne-energie

Cosun Beet Company wil zoveel mogelijk duurzame energie gebruiken. De specialiteitenfabrieken in Puttershoek en Roosendaal zijn nu de eerste twee fabrieken die hun elektriciteitsverbruik dekken met zonne-energie. In de zomer van 2021 realiseerde Cosun Beet Company een zonnepark van 17 hectare op een oud industrieterrein in Puttershoek. Hiervan is 7 hectare (gelijk aan 9,7 megawatt piekvermogen) rechtstreeks aangesloten op de suikerspecialiteitenfabriek in Puttershoek. De elektriciteitsproductie van deze 7 hectare is in het algemeen voldoende voor beide specialiteitenfabrieken. Beide fabrieken blijven echter aangesloten op het landelijke elektriciteitsnet, omdat deze 7 hectare in de zomer te veel en in de winter te weinig elektriciteit produceren om aan de dagelijkse vraag te voldoen. De overige 10 hectare van het zonnepark is eigendom van Klimaat Fonds Nederland. Deze zijn direct aangesloten op het landelijke elektriciteitsnet. Klimaatfonds Nederland investeert in de productie van duurzame energie.

Waar andere spelers in de Europese suikerindustrie nu pas overstappen van kolen op gas, zet Cosun Beet Company nu al de volgende stap in de energietransitie: van aardgas naar groen gas en zonne-energie.

Bio-ethanol

Bij het productieproces waarbij suiker uit de suikerbiet wordt gewonnen, ontstaat niet alleen witte suiker, maar ook o.a. bio-ethanol, biomethaan en veevoer. Bio-ethanol en biomethaan vormen een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen en wordt gebruikt voor de chemische industrie.

Ontwikkeling in Bio-ethanol bij onze fabriek in Anklam Duitsland:

  • Start van de productie bij Anklam in 2008
  • Bio-ethanol wordt geproduceerd uit dunsap tijdens de bietencampagne en diksap
  • Bio-ethanol dient bijvoorbeeld als grondstof bij de productie van biobrandstoffen en als grondstof voor de chemische industrie
  • Is 100% gecertificeerd volgens de Biofuel-Sustainability-Ordinance
  • De fabriek is o.a. gecertificeerd volgens ISO 14001, ISO 50001, ISO 22000
MENU

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.