Suiker Unie besteedt energie award aan 'Smartflower'

26.1.2018

Suiker Unie heeft in november 2016 uit handen van het ministerie van Economische Zaken, het Expertisecentrum Energiebesparing en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de Energy Award 2016 in ontvangst mogen nemen. Dit is een prijs voor een inspirerend project op het gebied van energiebesparing. De prijs in de vorm van een cheque verbonden aan deze award wordt door Suiker Unie gebruikt voor de realisatie van de ‘Smartflower’. Deze is donderdag 25 januari 2018 geplaatst op het terrein van Suiker Unie Dinteloord.

Smartflower
De smartflower is een ‘zonne-energiemodulewaaier’ en beweegt horizontaal en verticaal mee met de zonnestand en dankzij een astronomische sturing ook bij bewolking. Hierdoor is de optimale oriëntatie naar de zon – een hoek van exact 90° – tijdens het verloop van de hele dag gegarandeerd, ook bij een lage zonnestand in de winter.

Opbrengst
• Ondanks de geringere benodigde oppervlakte ruim 40% meer rendement dan bij traditionele dakinstallaties.
• Smartflower levert tussen 3.400 en 6.200 kWh energie, afhankelijk van de regio.

Zonnebiet
Deze ‘smartflower’ symboliseert de suikerbiet van Suiker Unie. Deze biet is kampioen zonlicht vangen. De energiewaarde die de suikerbiet uiteindelijk vastlegt, bedraagt bijna vijf maal de hoeveelheid energie, die nodig is om de biet te telen en te verwerken.