Kringlooplandbouw

Alles begint met de suikerbiet. Het verbouwen daarvan beslaat ongeveer 25% van het totale Nederlandse akkerbouwgebied. Daar kunnen we dus een enorme impact mee maken. Daarom werken we in deze cirkel samen aan een veerkrachtig, circulair systeem voor de teelt ter versterking van landbouw, natuur, water en bodem in West-Brabant. Binnen deze cirkel zijn er verschillende werklijnen.

 

Strokenteelt

Zo werken we op en met Landgoed De Dassenburg aan een zevenjarige pilot strokenteelt op twaalf hectare grond. Hierbij groeien de verschillende gewassen in stroken naast elkaar. Het is de bedoeling dat de natuurlijke diversiteit die dit met zich meebrengt, de oogst van alle gewassen helpt te beschermen. Met deze praktijkproef proberen we hoe dat gaat en wat het op de akker en de omgeving oplevert. Natuurlijk proberen we ook te ontdekken of deze manier van teelt economisch haalbaar is. 

Partners: Cosun Beet Company, akkerbouwer Eugène van den Eijnden, CZAV

Landbouw en openbaar groen

Ook op een andere plaats willen we de natuur als partner gebruiken. Door openbaar groen aan te passen, testen we of we nuttige insecten aan kunnen trekken. Deze insecten kunnen het gewas van de teler beschermen tegen ziektes en andere, schadelijke insecten. We doen dit op diverse pilotlocaties in West-Brabant, waaronder de Bloemendijk. Deze pilot is onderdeel van het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland Zuid-Westelijke Delta

Partners: Cosun Beet Company, Naturalis, PNB, akkerbouwers, CZAV, PZH, Wageningen UR, ZLTO, Bras Fijnaart, SENSUS, Brabantse Delta, Gemeente Steenbergen, Gemeente Roosendaal, Delphy, Universiteit van Amsterdam, Bijenlandschap.

MENU

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.